Avant-Garde


Căci cărţile bune au nevoie de gust bun

Păşind de-a lungul străzii Lăpuşneanu, un iz subtil de carte te învăluie. Vine în mare parte de la teancurile de cărţi vechi presărate pe alocuri pe la anticariate, dar, undeva pitită, se află librăria-cafenea Avant-Garde, unde parfumul de cafea bună şi ceai aburind se amestecă lin cu cel al cărţilor noi ce stau cuminţi în raft, aşteptând să fie răsfoite.

De cum intri, te întâmpină acorduri armonioase care te transportă într-un loc unde timpul şi spaţiul îşi pierd coordonatele. Aici, veacuri diferite se întâlnesc, iar locuri îndepărtate îşi găsesc un punct comun. Agăţate de pereţi, deasupra bibliotecilor, desene mâzgălite parcă de o mână de copil te frapează prin linii simple şi jucăuşe, îndemnându-te să cauţi totuşi în spatele lor profunzimea gândului cu care au fost create.
În primele rafturi din dreapta, lângă hărţi, ghiduri turistice, dicţionare şi albume despre Iaşii de altădată, informaticianul din noi poate găsi niscaiva hrană intelectuală între copertele cărţilor de programare. Mergând mai departe, paginile despre arhitectură şi design alunecă spre pictură, iar apoi îmbină religia şi filosofia. Revenind la aspecte mai practice, rafturile ce urmează reunesc economia, jurnalismul, psihologia şi istoria.

La peretele din mijloc, lângă uşa ce duce spre cafeneaua din spate, e locul cărţilor pentru copii, punând la un loc fantezii din cele mai năstruşnice şi mai colorate. Te întâlneşti cu acele povestiri clasice care ţi-au luminat copilăria, iar, printre acestea, se ivesc şi câteva titluri recente, ale autorilor contemporani, într-o încercare de a zugrăvi noi şi noi lumi magice, spre deliciul celor mici.

De-a lungul peretelui din stânga te aşteaptă o călătorie ameţitoare prin teatru, poezie şi pagini deosebite de proză, încărcate fie de dulceaţă şi romantism, fie de ironie înţepătoare şi sarcasm, fie de gingăşie şi candoare, fie de cruzime şi duritate, după cum condeiul fiecărui scriitor se îndoaie şi alunecă pe ritmul în care acesta simte viaţa ce o aşterne pe hârtie. Nume notorii umplu rafturile cu opere de calitate, care s-au impus în timp sau a căror valoare a fost atestată prin diversele premii cu care au fost distinse.

Pe măsură ce ochii îţi fug din raft în raft, ritmurile care îţi mângâie auzul se schimbă, de la fragmente clasice spre refrene retro şi, pe neaşteptate, chiar versuri de Greenday: “Do you have the time to listen to me whine about nothing and everything all at once? I am one of those melodramatic fools, neurotic to the bone, no doubt about it.” Chiar în mijlocul încăperii, lângă DVD-uri cu filme de excepţie, o colecţie bogată de muzică din toate epocile îţi face cu ochiul. Debussy, Bach, Bhrams, Strauss la un loc cu Edith Piaf, Rod Stewart, dar şi artişti autohtoni, precum Anda Călugăreanu, Gil Dobrică, Ada Milea, Iris sau Phoenix. Un cocktail sofisticat de stiluri şi curente, pregătit întocmai pentru ca oricine să poate găsi o aromă care să-i fie pe plac.

În stânga casei, lângă vitrină, punguţe cu diverse soiuri de ceai împrăştie din miresmele lor plăcute. Felurite agende colorate şi fanteziste îţi atrag privirile. În dreapta, numeroase suveniruri, jocuri, seturi de şah chinezesc şi cuburi Rubick ingenioase din lemn aşteaptă dornice să îţi testeze iscusinţa şi, totodată, să trezească curiozitatea copilului jucăuş din tine.

După ce plăteşti domnişoarei amabile de la casă, mai poţi zăbovi câteva clipe în cămăruţa din spate, la una din cele cinci măsuţe, odată folosite pentru cusut. Aici, te urmăresc desene precum cele din librărie şi aceeaşi atmosferă de clasic îmbinat cu modern. Din meniul bogat în sortimente de ceai şi cafea, sigur găseşti ceva care să fie pe măsura gustului cărţii pe care vrei să o răsfoieşti. Lectură plăcută!

Apărut în Ziarul de ASII, ediţia Mai 2010

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s